Vrtec Ljutomer je pripravil 3. Čarolije za najmlajše v okviru 20. Grossmannovega festivala
Od 12. do 14. junija je Vrtec Ljutomer organiziral in vodil že tretje zaporedne Čarolije za najmlajše, ki so del priznanega Grossmannovega festivala. Ta tridnevni dogodek je združil otroke iz različnih vrtcev regije, ki so se skupaj podali v svet ustvarjalnosti, plesa in filma. 
12. junija smo dogodek začeli z druženjem otrok v Ormožu. 13. in 14. julija pa so se otroci in vzgojitelji družili v Ljutomeru ob skrbno načrtovanih aktivnostih, da bi malčkom omogočili pridobivanje novih spretnosti in znanj skozi igro in sodelovanje.

Otroci so imeli priložnost udeležiti se različnih ustvarjalnih delavnic, kjer so izdelovali unikatne izdelke, risali, barvali in oblikovali. V teh delavnicah so otroci razvijali:
* Fino motoriko: skozi lepljenje in barvanje so krepili koordinacijo med očmi in rokami.
* Kreativnost: z oblikovanjem lastnih umetniških del so spodbujali domišljijo in inovativnost.

Plesni trenutki so bili posebna atrakcija dogodka, kjer so se otroci ob glasbi sproščeno gibali in plesali. Preko te aktivnosti so pridobivali:
* Gibalne spretnosti: izboljšali so svojo koordinacijo, ravnotežje in splošno telesno zmožnost.
* Sociabilne veščine: sodelovanje v skupinskih plesih je krepilo občutek za timsko delo in medosebne odnose.
* Samozavest: nastopanje in izražanje skozi ples sta pomagala graditi samozaupanje in samopodobo.

Eden izmed vrhuncev Čarolij je bil ogled filmov, ki so jih otroci sami ustvarili s pomočjo svojih vzgojiteljic. Otroci so se pri tem naučili osnov filmskega ustvarjanja, kar je vključevalo:
* Osnovne tehnične veščine: spoznali so delovanje kamere, osvetlitve in osnov montaže.
* Pripovedovanje zgodb: ustvarjanje scenarijev in igranje vlog je spodbujalo domišljijo ter sposobnost pripovedovanja in razumevanja zgodb.
* Sodelovanje in komunikacija: delo v skupini je zahtevalo dobro komunikacijo, načrtovanje in skupno reševanje problemov.

Za uspešno izvedbo 3. Čarolij za najmlajše gre posebna zahvala tudi dijakom Predšolske vzgoje Gimnazije Ormož ter dijakom Predšolske vzgoje in Medijski tehnik Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer. S svojo iznajdljivostjo, odnosom do otrok in skrbnostjo so navdušili vse prisotne. Njihova predanost in profesionalnost sta pripomogli k temu, da so se otroci počutili varne, sprejete in spodbujene k raziskovanju novih veščin in znanj.

Tretje Čarolije za najmlajše so bile velik uspeh, saj so otrokom omogočile razvijanje različnih spretnosti in znanj v zabavnem in spodbudnem okolju. Skozi ustvarjalne delavnice, plesne aktivnosti in filmske projekte so malčki pridobili dragocene izkušnje, ki jim bodo koristile pri nadaljnjem razvoju. 

 
Dogodek je dokazal, kako pomembno je vključevanje umetnosti in kulture v izobraževanje najmlajših, saj na ta način spodbujamo celostni razvoj otrok. Hvala vsem sodelujočim vrtcem, vzgojiteljem ter otrokom za sodelovanje; brez vas tudi Čarolij ne bi bilo. 
Hvala vsem donatorjem, ki ste omogočili to bogato izmenjavo idej, izkušenj, spoznanja in znanj ter otrokom dali možnost, da v zgodnjih letih spoznavajo pomen kulture in umetnosti. 
Se vidimo prihodnje leto!
Liljana Kerčmar, svetovalna delavka
(Skupno 71 obiskov, današnjih obiskov 1)