PROGRAM MEDGENERACIJSKEGA DRUŽENJA MALIH IN VELIKIH VRTCA LJUTOMER IN DOMA STAREJŠIH OBČANOV LJUTOMER

PROGRAM MEDGENERACIJSKEGA DRUŽENJA MALIH IN VELIKIH VRTCA LJUTOMER IN DOMA STAREJŠIH OBČANOV LJUTOMER

 

Naše vzpostavljeno sodelovanje z domom je resnično prijetno in že dolgo prisotno kot stalnica v našem delovanju. Posebno pomembno je, da v ospredje postavljamo medgeneracijsko sodelovanje, saj prinaša obsežne koristi tako otrokom kot tudi starostnikom. Skupno delo med generacijami je bogat vir izmenjave izkušenj, znanja in čustvenih povezav, ki prispeva k celovitemu razvoju tako mlajših kot starejših.

Zavedamo se, da takšno sodelovanje vznemirja otroško radovednost in jih povezuje z modrostjo in izkušnjami starejših generacij. Otroci pridobijo dragocene vpoglede v preteklost ter različne življenjske zgodbe, kar obogati njihovo razumevanje sveta okoli sebe. Hkrati pa so starostniki deležni energije in veselja, ki ga prinašajo otroci, kar pripomore k ohranjanju vitalnosti in povezanosti s sodobnim svetom.

Poleg tega tovrstno sodelovanje krepi občutek skupnosti in solidarnosti med generacijami. Skupaj ustvarjamo okolje, kjer se spoštujejo raznolike izkušnje ter kjer se prepletajo zgodovina in prihodnost. Tako otroci kot starostniki se učimo drug od drugega, razvijamo empatijo in razumevanje ter gradimo medsebojne vezi, ki presegajo starostne meje.

Skratka, medgeneracijsko sodelovanje je izjemno pomemben element našega vzgojnega pristopa. Njegove pozitivne posledice se kažejo v obogatitvi otrokovega razumevanja sveta, krepljenju medgeneracijskih vezi ter v ustvarjanju občutka pripadnosti in skupnosti med vsemi vključenimi.

Konkretne oblike sodelovanja med vrtcem in domom

Nastop otrok ob praznovanjih rojstnih dni stanovalk in stanovalcev Doma, praviloma zadnji četrtek v mesecu od 9.30 ure dalje.

KOORDINATOR: Ksenija Žuman

(Skupno 136 obiskov, današnjih obiskov 1)