PREDAVANJE ZA STARŠE

V četrtek, 5.2.2015 smo v vrtcu gostili Aleša Čerina iz Ljubljane. Skozi zanimivo predavanje nam je odstiral nekatere pomembne vidike vzgoje. Ponovno smo začutili, kako pomembna  je vzgoja v predšolskem obdobju, ko se postavljajo temelji otrokove osebnosti. Več si lahko preberete v povzetku predavanja.

Otrok si v stiku z odraslimi pridobiva pomembne življenjske izkušnje.  Starši imamo svojega otroka neizmerno radi in mu nudimo vsak dan znova tisto najboljše, kar znamo in zmoremo.  Če opazujemo življenje okrog nas lahko vidimo, da je veliko današnjih otrok RAZVAJENIH, NEMOTIVIRANIH….

 

ZAKAJ?

STARŠI OROPAMO OTROKE: IZKUŠENJ

                                                   SMISLA

                                                   PRIHODNOSTI

Ladja je najbolj varna v pristanišču, vendar če tam ostane, ne opravlja svojega namena, zakaj je zgrajena. Otrok je najbolj varen v zavetju staršev, vendar otroka moramo poslati v svet, v viharje, da se osamosvoji. Vsaka generacija gre vedno v večje viharje in otroke moramo pripraviti, da bodo kos tem viharjem. Človekove mišice se krepijo v coni neugodja, bolečine, treninga, učenja… Ne moremo ležati doma na kavču in si pridobivati telesne in psihične kondicije. Moramo se preprosto truditi, trenirati…

OTROCI SO OROPANI IZKUŠENJ-HOJE, PADCEV, POBIRANJA. Majhnim otrokom ne omogočamo, da se ob padcu poberejo sami. Otroke vozimo tudi takrat, ko so že sposobni hoditi. Otrok naj hodi SAM in se pobere SAM.

»KAR OTROK ZMORE, MORA!«(K.Gržan).Odrasli ga spodbujamo-NE BOJ SE, S TEBOJ SEM!

OTROCI SO OROPANI IZKUŠENJ SAMOSTOJNOSTI.  Otroku dajmo možnost, da posnema očeta pri delu. Vstanimo zjutraj prej in omogočimo otroku, da se sezuje in sleče sam. Čakajmo. NI POTRPLJENJA! Ne delajte otroku vi plakata, domačih nalog, naj naredi sam. Mi smo šolo končali, naj jo konča tudi otrok. Naj gre otrok na vpis v srednjo šolo sam, on se gre vpisat ne mi (radi rečemo: »Šli smo se vpisat v srednjo šolo«.).

OTROKE OROPAMO KREATIVNOSTI, PRAKTIČNIH IZKUŠENJ. Pomembna je POT-CILJ-PROCES in potem je REZULTAT. Preveč želimo odrasli napolniti otrokov čas. Dajmo mu možnost, da si čas zapolni in organizira igro sam.

OTROKE OROPAMO IZKUŠENJ REŠEVANJA PROBLEMOV. Otrokom odstranimo ovire preden naletijo na ovire. Pustimo jih naj začnejo reševati problem in pridejo sami do nas, da jim pomagamo.

OTROKE OROPAMO IZKUŠENJ NAPORA.  Več napora vložimo za dosego cilja, večje je zadovoljstvo. Otrok zmore 2x več kot misli sam in 10 x več, kot misli mama.

OTROKE OROPAMO IZKUŠENJ IZBIRE POTI. Pustimo otrokom naj se odločajo sami npr.za izbiro srednje šole, v pogovoru jim pomagajmo, omogočimo jim ogled kakšne delavnice ipd. Naj otroci predlagajo in glede na starost organizirajo družinski izlet.

OTROKE OROPAMO PREVZEMANJA ODGOVORNOSTI. Starši se zanimajo namesto otrok za vpis na fakulteto, starši kličejo v podjetje ob razpisu delovnega mesta itd.

OTROKE OROPAMO UČENJA IZ SVOJIH NAPAK. Preveč se vtikamo v dejavnost otrok.

OTROKE OROPAMO IZKUŠENJ ODREKANJA, OTROŠTVA… V življenju se je potrebno nečemu doreči. Ni izbire brez odrekanja. Zavestno odrekanje je bistven element svobode. Otrok prehitro odraste-VSE OB SVOJEM ČASU.

OTROKE OROPAMO IZKUŠNJE OBČUTENJA MEJA. Pomembno je, da mladostnika vprašamo:

KAM GREŠ?

KDAJ SE VRNEŠ?

S KOM GREŠ?

KDO OD ODRASLIH BO TAM? (C. Gostečnik)

Otroka imamo radi in ne sme nam biti vseeno, kaj se z njim dogaja.

OTROKE OROPAMO IZKUŠENJ VODENJA. Starši so voditelji. Mladostnik bolj kot kdaj koli potrebuje vodenje staršev, ki v sebi najdejo toliko miru, da razmejijo lastne probleme, ki se sprožijo ob mladostniku, od njegovih, ki mu jih je potrebno pomagati razrešiti.

OTROKE OROPAMO IZKUŠNJE OČETA. Vloga očeta je pomembna in v Sloveniji ni čutiti trdnosti očeta, kar je zaskrbljujoče.

 

USPEH IN KVALITETA ŽIVLJENJA JE V KAKOVOSTI ODNOSOV Z ŽENO, PARTNERKO, OTROKI, Z USPEHOM NA DELOVNEM MESTU IN V PRIZADEVANJU ZA SKUPNO DOBRO.

DOBRO RAZUMEVANJE MED STARŠI JE OTROKOM NAJLEPŠA DOTA.

 fotografije 

                                                                                             Povzela: Marija Pušenjak, ravnateljica

(Skupno 49 obiskov, današnjih obiskov 1)