POVZETEK PREDAVANJA MARKA JUHANTA-18. 11.2014

 

G. Juhant se je osredotočil na 10 napotkov, ki jih naj starši upoštevajo pri vzgoji:

1. VZGAJAJ, IZOBRAZBA NI DOVOLJ. Učenje dozori v vzgojo takrat, ko starši hkrati postavijo tudi meje.

2. DRŽI RAVNOVESJE, NE OTROKA. Naj bo ravnovesje bivanja v prostoru in na prostem, med tišino in glasnostjo, med lahkim in težkim.

 

3. IZPOLNI OTROKA NE OKOLJA. Vlagajte v otroka, v skupni čas preživet z otrokom, omogočite otroku izkušnje, nova spoznanja, spretnosti. Več igrač ne poveča otrokove zrelosti.

4. UKREPAJ PRED TEŽAVAMI, NE V TEŽAVAH. Sproti rešujte probleme, jasno otroku sporočajte, kaj pričakujete od njega.

5. ZAHTEVAJ POSLUŠANJE IN POSLUŠNOST, NE KONCETRACIJE. Vzgoja je to, da nekaj narediš, ne rečeš. Rečem-ukrepam-doslednost.

6. UTRDI DELOVNE NAVADE. NE RAČUNAJ NA NADARJENOST. Pomemben vzgled odraslega. Da nadarjenost pride do izraza, so potrebne delovne navade.

7. NAVADI OTROKE, DA TAKOJ POČAKAJO, NE PA,  DA TAKOJ HOČEJO. Navajajmo otroke, da počakajo s svojimi zahtevami, ker sicer sledi izsiljevanje, jok, razvajenost…

8. NAČRTUJ ZA SVOJE OTROKE, NE ZA TUJE. Ne brigajmo se za sosedove otroke, otroke znancev. Tukaj in zdaj lahko ukrepamo le za svoje otroke. Naučite otroke, da se sami pobotajo, ne vmešavajmo se.

9. NAVDUŠI ZA POKLIC, NE ZA ŠOLO PO TOČKAH. Pogovarjajmo se z otroki, kaj bi želeli v življenju početi, za kakšen poklic naj se odločijo, kakšne talente naj razvijajo. Naj otroci sledijo svojim sanjam, ne sanjam staršev.

10. POSKRBI ZA HRBTENICO, NE ZA OKLEP. Če otrok fizično pade, naj se sam pobere. Starši prepogosto razmišljajo, da je njihova vloga ščiti otroka v vsakem primeru, če ima prav ali ne. To je nevarna vzgojna zabloda, ki prinaša težko popravljive posledice za otrokovo življenje.

Ti napotki so podrobneje obrazloženi v zanimivi knjigi POGREŠANI NAPOTKI. Stane 10 €, lahko jo naročite:marko.juhant@gmail.com. Knjiga je tudi v knjižnici vrtca.

HVALA STARŠEM, KI STE SE UDELEŽILI PREDAVANJA.

 FOTOGRAFIJE

                                                         Povzela: Marija Pušenjak, ravnateljica

(Skupno 207 obiskov, današnjih obiskov 1)