ANGLEŠČINA IN VELIKI NEMARNI ŠKORNJI – PREDSTAVITEV ZA STARŠE

 

V sredo, 27. 5. 2014 smo v Vrtcu Ljutomer preživeli prijetno popoldne z otroki najstarejših skupin,  starši, vzgojiteljicami in učiteljico angleškega jezika, Liljano Kerčmar. Integrirane vsebine angleškega jezika so potekale dvakrat tedensko v 3 najstarejših skupinah. Otroci so spoznavali angleški jezik skozi igro,  pesmi plese, v  povezavi z vsemi področji dejavnosti kurikula. Starši so ob srečanju konkretno spoznali, kako je izvajanje dejavnosti potekalo in kaj so se otroci skozi celo leto naučili. Z različnimi pesmicami,  gibalnimi, socialnimi in  plesnimi igrami so nas popeljali v zanimiv otroški svet.

 

 

Še posebej smo angleški jezik povezovali z nalogami projekta Veliki nemarni škornji.  Gre za celostno zasnovan projekt, ki deluje na področjih trajnostnega razvoja, biotske raznovrstnosti, varstva narave in okolja ter vseživljenjskega učenja z namenom dvigovanja ekološke zavesti. Vse aktivnosti projekta so izhajale iz zgodbe Veliki nemarni škornji v obliki knjige brez ilustracij. Otroci so s pomočjo junakov, ki nastopajo v zgodbi, spoznavali početje nemarnih škornjev. Preizkusili so se kot ilustratorji zgodbe in kot reševalci nastalega problema. Skupaj z junaki so iskali načine, kako velike nemarne škornje opozoriti na njihovo uničujoče ravnanje v gozdu.

 

Otroci so zgodbo poslušali v angleškem jeziku. Spoznavali so izraze za glive, drevesa, škornje, škrate, odpadke… Podali smo se v Babji Ložič, kjer smo sledili stopinjam velikih nemarnih škornjev.  V gozdu smo izvedli več gibalnih dejavnosti v angleškem jeziku. Raziskovali smo rastline, drevesa, naredili frotaž na drevesni skorji. Ob plezanju, hoji in  skakanju po podrtih drevesih pa urili svoje motorične spretnosti.

 

Strokovnjaki iz različnih področij vedno bolj poudarjajo pomen učenja tujega jezika že v predšolskem obdobju, saj je pri tej starosti otrok usvajanje jezika nezavedno. Branje zgodb v angleškem jeziku otrokom omogoča spoznavanje »jezikovnih kosov«, ki vodi v celotno razumevanje in rabo jezika.

 

Na koncu srečanja smo se osvežili z zdravim zeliščnim napitkom in se posladkali s keksi. Tako je bilo majsko popoldne res zanimivo in veselo.

 

                                                                                                     Vzgojiteljica Anja Balažic

slike…

 

(Skupno 55 obiskov, današnjih obiskov 1)