Postopno uvajanje otroka v vrtec

Z namenom lažjega prehoda v novo okolje že mnogo let zagovarjamo t. i. uvajalno obdobje, v katerem imajo tako starši, kakor tudi otroci priložnost postopoma spoznati življenje in delo v vrtcu ter se navaditi na nov ritem življenja in nove ljudi. V Vrtcu Ljutomer postopek uvajanja poteka v skladu z naslednjimi priporočili:

  • Z vzgojiteljico/vzgojiteljem otroka si predhodno po telefonu oziroma spletni pošti izmenjajte uvodne informacije o otroku, o njegovih značilnostih, potrebah, posebnostih. O poteku dneva v vrtcu, o načinu dela ter o življenju v vrtcu najdete več informacij tudi na spletni strani vrtca. Za vse informacije pa smo dosegljivi tudi na upravi vrtca.
  • Z vzgojiteljico v skupini vašega otroka se dogovorite za natančen čas prihoda otroka in odhoda otroka iz skupine v času postopnega uvajanja. Priporočamo, da otrok prvih nekaj dni ostane v vrtcu le kratek čas, ki naj se postopoma podaljšuje, v skladu z značilnostmi in potrebami otroka.
  • Zaradi otrokovih potreb v času uvajanja omogočamo ob uvajanju otroka v vrtec tudi prisotnost enega starša, vendar le za krajši čas. Priporočamo uvajanje z istim staršem ves čas uvajanja. Starši se o natančen času uvajanja in prisotnosti v skupini dogovorijo s strokovnimi delavci in se dogovora natančno držijo.
  • Otrok ima lahko svojo ljubkovalno igračo, dudo ali »ninico«. V vrtec jo prinese ob ponedeljkih in jo odnese v petek. Ko je otrok ne potrebuje, jo strokovni delavci umaknejo oziroma shranijo.
  • Če je le mogoče, procesa uvajanja ne prekinjajte razen, če otrok zboli. Starši strokovnim delavcem v skupini vašega otroka dosledno posredujte ključne informacije o znakih slabega počutja in spremembah zdravstvenega stanja pri otroku.

Skupaj z vami si želimo vašemu otroku zagotoviti dobro počutje v našem vrtcu, zatorej je spoštljiv in zaupljiv odnos med starši in vzgojnim tandemom in drugimi strokovnimi delavci vrtca neprecenljiv.

(Skupno 97 obiskov, današnjih obiskov 1)