Sonce, nam najbližja zvezda, ki je oddaljeno 150 milijonov kilometrov blagodejno vpliva na ves zemeljski živež. Brez Sonca, ki nas dnevno oskrbuje s svetlobo in toploto si življenja na Zemlji v takšni obliki, kot ga poznamo sedaj sploh ni mogoče zamisliti.
Tako vsako leto, natančneje 28. maja obeležujemo svetovni dan  Sonca.
Pa ne pozabite! Preživet dan na Soncu ni nikoli izgubljen.

Pojav škodljivih učinkov UV sevanja na naše telo lahko s pravilnim samozaščitnim ravnanjem zmanjšamo ali preprečimo in ostanemo zdravi

  1. OMEJITE IZPOSTAVLJANJE SONCU MED 10. IN 17. URO

Takrat je moč UV sevanja največja. Če se le da, preživite ta čas v senci. Aktivnosti na prostem opravite pred 10. oz. po 17. uri. Orientirate se lahko tudi s pomočjo pravila sence. Kadar je dolžina sence krajša od dolžine telesa, poiščite senco.

2.   IZBERITE PRIMERNA OBLAČILA IN POKRIVALA

Kadar se ne morete umakniti močnemu soncu, oblecite lahka, a gosto tkana oblačila z dolgimi rokavi in hlačnicami. Glavo pokrijte s širokokrajnim klobukom (7,5-10 cm) ali pokrivalom z dolgim ščitnikom v legionarskem kroju, s podaljškom za zaščito uhljev in vratu.

3. ZAŠČITITE SVOJE OČI

Uporabite sončna očala ustrezne kakovosti (npr. CE, UV400) in oblike, ki onemogočajo dostop sončnega sevanja v oči tudi s strani.

4.  UPORABITE KEMIČNE VAROVALNE PRIPRAVKE KOT DODATNO ZAŠČITO

Bodite pozorni na to, da so kemični varovalni pripravki za zaščito pred soncem le dodatna zaščita za tiste predele telesa, ki jih ni mogoče drugače zaščititi. Ti pripravki nikakor niso namenjeni podaljševanju izpostavljanja soncu ali nadomestilo za vsa ostala našteta priporočila.

Pomembna je tudi zadostna količina nanosa in pogostost nanašanja. Pripravek nanesite na kožo 30 minut preden greste na sonce, ko je koža še hladna in suha. Ne pozabite na predele kot so čelo, ustnice, ušesa, veke, nos, vrat in dekolte ter kožo pod naramnicami kopalk ali obleke. Kremo nanesite vsaki 2 uri oz. pogosteje ( npr. po kopanju, močnem potenju, brisanju itd.).

5.  NE IZPOSTAVLJAJTE SE SONCU NAMERNO

Svetovna zdravstvena organizacija meni, da je malo izpostavljanja soncu koristno, hkrati pa poudarja, da je za vzdrževanje ustreznega nivoja vitamina D v telesu v poletnem času dovolj že 5 do 15 minut izpostavljanja soncu na sicer že izpostavljenih delih telesa (obraz, dlani, roke) dva do trikrat tedensko.

6.  NE OBISKUJTE SOLARIJEV

Sončenje v solariju je enako škodljivo kot izpostavljanje naravnemu soncu. UV žarki iz solarija zelo starajo kožo.

Nekatere države so uporabo solarija v namene pridobivanja zagorele polti že prepovedale. V Sloveniji je uporaba solarijev osebam mlajšim od 18. let odsvetovana.

7.  DNEVNO SPREMLJAJTE NAPOVEDI UV INDEKSA IN TEMU PRILAGAJAJTE ZAŠČITO

 

8.  POSKRBITE ZA NADOMEŠČANJE TEKOČIN

Svetujemo pitje vode iz pipe v kolikor je zdravstveno ustrezna, kar lahko preverimo pri upravljavcu vodovoda.

Kot odziv na zaskrbljujoče epidemiološke podatke o naraščanju števila rakavih obolenj kože v Sloveniji  na NIJZ že vrsto let izvajamo  preventivni program Varno s soncem.

Več o projektu si lahko preberete TUKAJ.

Program je bil sprva namenjen predšolskim otrokom, kasneje se je razširil še v osnovne šole, posredno pa vključuje tudi starše in stare starše. Doseči želimo čim večjo osveščenost prebivalcev o škodljivih učinkih prekomernega izpostavljanja sončnemu sevanju in o pomenu izvajanja samozaščitnih ukrepov za  varovanje  zdravja. Dolgoročno pa ustaviti trend naraščanja oziroma doprinesti k zmanjšanju pojava kožnega raka v Sloveniji. V obdobju epidemije, ko spodbujamo aktivnosti na prostem, v naravi, je izvajanje ukrepov za zaščito pred prekomerno izpostavljenostjo sončnemu UV sevanju, še posebej pomembno.

Naj bo varno in sončno poletje!

Koordinator programa varno s soncem: Nada Rajtman

(Skupno 49 obiskov, današnjih obiskov 1)