V petek, 15. 11. smo v našem vrtcu obeležili TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK, ki je bil poln veselja, okusnih dobrot in dragocenih spoznanj. Mize smo praznično pogrnili in nanje postavili domače dobrote iz naše okolice: svež kruh, maslo, med ter sočna jabolka.
Med zajtrkom so otroci z velikim zanimanjem okušali domače jedi in se med seboj pogovarjali o tem, kaj najraje jedo doma za zajtrk. V skupinah smo poudarili pomen zajtrkovanja in uživanja lokalnih živil, ki niso le okusna, ampak tudi zdrava in okolju prijazna. Otroci so z navdušenjem delili svoje znanje o pridelavi hrane – vedeli so, da čebele pridelujejo med, maslo nastane iz mleka, kruh pa spečejo iz moke, pridobljene iz žita.
Pogovor je tekel tudi o tem, zakaj je pomembno uživati hrano, ki prihaja iz našega okolja. Skupaj smo ugotavljali, kako tako podpiramo lokalne pridelovalce, zmanjšujemo onesnaževanje okolja in se hranimo bolj zdravo.
Tradicionalni slovenski zajtrk je bil čudovita priložnost za povezovanje otrok z naravo, domačo kulturo in zdravimi prehranjevalnimi navadami.
Otroci so ob koncu z navdušenjem povedali, da je bil zajtrk še posebej okusen, ker so vedeli, kako poseben je – ne le za njih, ampak za vse nas, ki cenimo naše lokalne zaklade.